Trápenie syna s autizmom v škole. Prehovorila riaditeľka

Nedávno sme priniesli príbeh malého chlapca – autistu. Matka mala problém ho začleniť do školského kolektívu. Chlapec sa stal podľa vyjadrení matky obeťou predsudkov a nepochopenia zo strany niektorých učiteľov a spolužiakov.


Podľa jej slov sa mu v škole neustále vysmievali, ponižovali ho a odmietali ho zaradiť do kolektívu. „Ubližovali mi, neprijali ma medzi seba iba preto, že som výnimočný,“ opisuje chlapec cez svoju milovanú mamu svoje zlé skúsenosti. „Ohovárali ho učitelia medzi sebou, všetko počul! Vždy mu hovorili len to, čo nevie. Cítil, ako ho nemajú radi a preto s nimi nechcel spolupracovať,“ dodáva jeho mama.

[visual-link-preview encoded=“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“]

Tieto negatívne skúsenosti mali na chlapca zdrvujúci vplyv. Cítil sa izolovaný, odmietnutý a neschopný fungovať v bežnom školskom prostredí. „Nemohol som žiť a fungovať ako normálny chlapček aj keď so svojimi potrebami!“ opisuje sled udalosti, ktorý zažil na jednej základnej škole na Slovensku.

Vedenie školy sa nám ozvalo do redakcie a tvrdenia matky popiera. „Rodičia triedy, ktorú navštevoval Tobias, boli na spoločnom stretnutí informovaní, že títo žiaci pracujú podľa učebného plánu, ktorý sa nelíši od plánov bežných tried základnej školy. Rozdiely sú predovšetkým v metódach a formách organizácie vyučovacieho procesu. Rodičia Tobiasa sa však tohto stretnutia nezúčastnili, vyučovaciemu procesu neprikladali veľký dôraz, čo nám matka potvrdila aj na stretnutí, kde sa vyjadrila, že jej je jedno, aké známky bude mať Tobias na vysvedčení,“ vraví riaditeľka Základnej školy Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote Erika Demková.

[visual-link-preview encoded=“eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0Ijo5ODE0LCJwb3N0X2xhYmVsIjoixIxsw6Fub2sgOTgxNCAtIFJvZGnEjWlhIGRldMOtIHMgYXV0aXptb20gxI1lbGlhIHByZWRzdWRrb20gYSBuZXBvY2hvcGVuaXUiLCJ1cmwiOiIiLCJpbWFnZV9pZCI6OTgxNSwiaW1hZ2VfdXJsIjoiaHR0cHM6Ly93d3cua3JpbWktc3ByYXZ5LnNrL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA3L2hhcHB5LTM0MDQ4MDdfNjQwLmpwZyIsInRpdGxlIjoiUm9kacSNaWEgZGV0w60gcyBhdXRpem1vbSDEjWVsaWEgcHJlZHN1ZGtvbSBhIG5lcG9jaG9wZW5pdSIsInN1bW1hcnkiOiIiLCJ0ZW1wbGF0ZSI6InVzZV9kZWZhdWx0X2Zyb21fc2V0dGluZ3MifQ==“]

Spolupráca s rodičmi Tobiasa v poslednom období bola jej slov veľmi náročná, nepredložili škole aktuálne správy z pedagogicko- psychologických vyšetrení zo špecializovanej poradne. Matka žiaka v našom článku spočiatku vyjadrovala spokojnosť s pokrokmi syna v škole, čo často krát vyjadrovala aj na sociálnych sieťach. Následne však rodičia požadovali, aby ich syn navštevoval aj školský klub detí. „V škole však nemáme špecializovaný klub pre žiakov s autizmom, nemáme na to finančné zdroje. V bežných oddeleniach ŠKD je 26 detí z rôznych ročníkov a pracuje s nimi jedna vychovávateľka. Aj napriek všetkým týmto okolnostiam sme sa snažili o postupnú integráciu žiakov s autizmom do ŠKD, aj keď je to náročné, a dve deti boli prijaté na nepravidelnú dochádzku do školského klubu, na adaptačné obdobie,“ hovorí riaditeľka.

Pridajte sa k nám na Facebook! Pridajte sa k nám na Facebook!

Za týmto účelom bola na školu prijatá aj pedagogická asistentka na polovičný úväzok, aby bola nápomocná žiakom s autizmom pri činnostiach v ŠKD. „Napriek našim snahám a aj za pomoci asistentky Tobias v školskom klube bol skôr pozorovateľom. Tobias je individualista a len v obmedzenej miere sa zapájal do spoločných aktivít v ŠKD,“ dodáva riaditeľka školy Demková.

Je dôležité si uvedomiť, že deti s PAS vnímajú svet inak ako neurotypické deti. Môžu mať ťažkosti s komunikáciou, sociálnymi interakciami a zmyslovým vnímaním. To neznamená, že sú drzé, nevychované alebo hlúpe.

Naopak, potrebujú našu trpezlivosť, pochopenie a podporu, aby sa mohli rozvíjať a naplno prejaviť svoj potenciál. Niektorí rodičia trpia, keď ich autistické dieťa nezoberú do školy.

Tu treba poznamenať, že aj takéto deti sa vedia prispôsobiť ku všetkým deťom. Sú spoločenské, hravé, milé, aj keď sú iné.

Pridajte sa k nám na Facebook! Pridajte sa k nám na Facebook!

KVÍZ Otázky ako z Duelu: Zvládnete ich bez zaváhania?

1 / 10

Aké zamestnanie mal Superman, ktorý vystupoval pod menom Clark Kent? politik fotograf novinár

2 / 10

Big Ben je neoficiálne meno pamiatky v Londýne. V skutočnosti sa tak volá iba: 

3 / 10

Ako sa volá občianskym menom raper Ego? Michal Straka Michal Dušička Michael Kmeť

4 / 10

V ktorom francúzskom meste majú letisko pomenované po spisovateľovi Antoinovi de Saint-Exupérym?

5 / 10

Ako sa volala dohoda, ktorú s Hitlerom podpísali Briti, Taliani a Francúzi a týkala sa Československa?  

6 / 10

Ktorý tím je doma na štadióne Camp Nou?   

7 / 10

Aký tvar majú cestoviny farfalle? 

8 / 10

Ktorý známy herec sa narodil s priezviskom Estevez? 

9 / 10

Ktoré východoslovenské mesto má svoje historické jadro zapísané na zozname UNESCO?

10 / 10

Čo je to apiterapia?

Your score is

The average score is 57%

0%

Máte tip na článok?
NAPÍŠTE NÁM:

redakcia@krimi-spravy.sk

Dostávajte najdôležitejšie udalosti dňa mailom, aby vám neuniklo nič podstatné:

Zdieľaj článok